Maurice Media
  • Home
  • Werk
  • Bio
  • Contact
  • Blog
  • Boek
  • Docu
Maurice Media

Brandstof

Geschreven door Maurice Ramaekers op 25 januari 2016. Geplaatst in Blog

Wanneer ik thuis lunch, dan smeer ik een boterhammetje en drink ik een glas melk of een sapje. Noem het calvinistisch of Spartaans. In een dolle bui wil ik nog weleens een overrijpe avocado te lijf gaan en er sneuvelt periodiek een half zakje rucola of een overgebleven cherrytomaatje. Als er een walnootje aan te pas komt is het feest. Lunch in Medialand kenmerkt zich door uitersten: van Sultana tot saladebar.

Kantine 2.0

Elk zichzelf respecterend mediabedrijf beschikt tegenwoordig over een kantine, sorry, bedrijfs-res-tau-rant, waarin jongens en meisjes van 23 zich tussen 12 en 1 voor gemiddeld €7,50 te goed doen aan een uitgebreid lunchbuffet. Van couscoussalade met kikkererwten en munt tot aan wilde paddenstoelensoep, vergetengroentensmoothies en rijk belegde ciabatta’s met carpaccio, zalmsnippers en biologische kruidencrème. Maar vooral salades. Er zijn meer soorten dressings in omloop dan fruit. Niemand vraagt een bonnetje, het lijkt ze niet te deren. Hoewel ik vermoed dat ze geen topsalaris opstrijken. Er wordt een boom aan tandenstokers verbruikt want ja, die chiazaadjes..

Krat

Hoe anders is het op locatie. Dezelfde jongens en meisjes van 23 vullen aan het eind van de middag op de redactie met uiterste precisie een Curver kratje met een doosje van 10 XDCAM discs, vier blikjes River Cola, een voordeelpak Snelle Jelle (6 voor €1,49 of de Lidl variant Vlugge Japie 5+1 voor €1,19) en de onvermijdelijke Sultana look-a-like Sirius Fruitbiscuit (twee pakken voor €2,00). En een hersluitbare zak houdbare krentenbollen natuurlijk. Deze krat wordt naar het facilitair bedrijf gebracht met een briefje erop: ‘Voor de ploeg, morgen.’.

Callsheet

Aan het callsheet, het papier met daarop de planning en gegevens van een draaidag, kan de oplettende lezer vaak al zien wat voor dag het wordt. Een dag met of zonder brandstof. Wanneer de tijdsplanning geen lunch vermeldt betekent dat vaak: eten in de auto, bij een pompstation of niet. Niet? Nou, uit de krat dan. Met bovenstaande inhoud. De producer zal zich op locatie twintig keer verontschuldigen voor de karige lunch en de cameraploeg zal deze twintig maal met een beleefde glimlach beantwoorden en zeggen: ‘Jij kan er ook niks aan doen. Misschien de volgende keer even wat beter naar de planning kijken op kantoor’. De producer weet dat het niet verandert en de cameraploeg weet dat ook. Die kan slechts hopen op een draaidag mét lunchtijd en lunchbudget. Of met een bekende presentator, die een goeie lunch heeft afgedwongen.

Neem het ervan

Wanneer er wel lunch is geregeld en er bijvoorbeeld broodjes op locatie zijn bezorgd wordt de lunch niet zelden verstoord. De ongeduldige regisseur tikt zijn plakkerige jus d’orange bekertje achterover en zegt, half kauwend op het broodje Filet Americain, dat het interviewsetje alvast uitgelicht kan worden. Of dat er misschien een exterieurtje gedraaid kan worden nu het nog licht is. Netto lunchtijd is dan al 12 minuten. De producer aanschouwt het tafereel zenuwachtig en geeft de regisseur de ‘Goeie move want we liepen al uit.’- blik. Terwijl er verder gedraaid wordt klink er een stem uit de verte: ‘Jongens: er zijn nog broodjes ossenworst over, laten we die niet vergeten, dat zou zonde zijn. Hebben jullie wel genoeg gegeten?’. Ossenworst, ook zoiets.

Verschil

Het grote verschil in perceptie van de lunch (en diner – maar dat laten we even buiten beschouwing – hoewel ‘Mmmm, we eten frietjes vandaag!’ wel een klassieker blijft) is dat de producer, de redacteur en zelfs de regisseur veel minder draaidagen heeft op locatie dan de cameraploegen. Voor de cameraploegen is dit letterlijk dagelijkse kost. Elke dag, uitzonderingen daargelaten, maken ze dit riedeltje mee bij verschillende programma’s. Voor jongens en meisjes van 23 is het overschrijden van de provinciegrens al een avontuur dus zij zien het als een dagje uit waarbij het best kan gebeuren dat je even niet goed eet. Dat halen we wel weer in, je komt tenslotte niet elke dag in Oss. Ik moest er best wel aan wennen wanneer cameraploegen in het verleden nogal eens flink uitpakten bij een lunch in een restaurant of lunchroom. Ik snapte niet waarom zij nou perse iets warms wilden eten en dan ook nog iets dat lang duurt om klaar te maken, zoals Brabants Stoofpotje of zacht gegaarde Barneveldse kippendij. Inmiddels begrijp ik het. Brandstof. Achterstallig onderhoud.

Brood mee, de oplossing?

Een bevriende cameraman had laatst een verfrissend idee en zei: ‘Waarom nemen we niet gewoon ons eigen brood mee?’. Hij snapte niet waarom hij bouwvakkers in een busje met thermoskan en broodtrommel hun lunch zag verorberen terwijl wij elke dag weer klagen over het gebrek aan lunch op locatie. Zij doen immers ook fysiek werk, hebben niet veel pauze en ook de bouw stopt niet zomaar even. Of voelen wij ons daar te goed voor? Wanneer de productieplanning dan voortaan een netto lunchtijd van 30 minuten garandeert, – in een stilstaande situatie – dus niet rijdend, dan komen de partijen elkaar best een stukje tegemoet.

Ik ben benieuwd naar ideeën hierover en stiekem ook naar sappige voorbeelden. Reaguren maar: ik neem walnootjes mee!

Share Button

Labels:bedrijfsrestaurant, brood, broodtrommel, callsheet, cameraploeg, dressing, facilitair, krat, lidl, lokatie, lunch, lunchbuffet, presentator, producer, programmamakers, redacteur, regisseur, salade, saladebar, snellejelle, sultana, televisie, televisiemaken

Archieven

  • september 2022
  • juli 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • augustus 2020
  • maart 2020
  • januari 2020
  • november 2019
  • augustus 2019
  • juli 2019
  • maart 2019
  • februari 2019
  • december 2018
  • oktober 2018
  • juli 2018
  • april 2018
  • maart 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017
  • september 2017
  • juni 2017
  • april 2017
  • maart 2017
  • januari 2017
  • december 2016
  • september 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • januari 2016
  • december 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • augustus 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • augustus 2013
  • juni 2012
  • september 2011

Tags

collega busje televisiemaker amsterdam facilitair bedrijf corona kijkcijfers Peter R. de Vries hilversum lunch geluidstechnicus programma callsheet verslaggever crew editor cameraploeg productie redacteur geluidsman producer regisseur cameraman presentator eindredacteur media tv montage televisieprogramma camera Maurice Media producent opnamen programmamakers mauricemedia zender draaien online geluid format twitter uitzending stagiair interview

Recente reacties

  • Avatar

    Maurice Ramaekers

    29 december 2020 | #

    Dank je Gerry! Ik hoop je snel weer eens te zien, hou je taai en fijne dagen!

  • Avatar

    Gerry

    24 december 2020 | #

    Altijd weer een genot om te lezen. Als we ooit weer mogen samenscholen gaan we echt wat drinken.

    Fijne dagen en geniet. Xxx

  • Home
  • Werk
  • Bio
  • Contact
  • Blog
  • Boek
  • Docu