
Teringzooi
Van verjaardagsheld naar #televisieschaamte
Terwijl ik een stuk gortdroge vegan appeltaart probeer weg te slikken, met geveinsde tevredenheid, stelt tante Hanny me de onvermijdelijke verjaardag-vraag: ‘Merk jij nou veel van al die toestanden in Hilversum?’
Kan ik nog weg? En waarom had ik niet die cheesecake genomen? Bij elke ademteug gaat er een soort zand mee m’n slokdarm in. ‘Heb je wat water?’ vraag ik mijn nichtje na twee minuten, als ik uitgehoest ben. ‘Het is toch niet de taart, hè?’, antwoordt ze. ‘Het is een nieuw recept, zonder boter.’
‘Nou Hanny…’, begin ik. ‘Daar is heel veel over gezegd de afgelopen tijd, hoe is het met uw heup trouwens?’
Eigenlijk wil ik haar zeggen dat het een teringzooi is in Hilversum. In Hilversum en Amsterdam bedoel ik, want dat zijn de plaatsen delict. Amsterdam levert het personeel, Hilversum de infrastructuur. Er is geen liefde tussen beide plaatsen maar wel een trein. Daarin wurmen zich elke werkdag honderden jonge mediajongens- en meiden om uit te stappen bij station Hilversum Mediapark, bij het bedrijvenpark bekend van de schandalen, rapporten, commissies en de Oostblok architectuurstijl. Als mieren lopen ze elke ochtend door een spoortunneltje richting de TV kantoren. In Amsterdam stappen ze op hun rammelende studentenfiets om naar het Westergasterrein of 1 van de vele productiehuizen in winderige havengebieden en op verlaten industrieterreinen te gaan. Televisie maken. Dutch glamour.
Tante Hanny is in het beeld gaan geloven dat de televisie haar bood. Gelikte actualiteit, mooie mensen en altijd een goeie afloop. Ze nam op de koop toe dat de provincie er over het algemeen wat karig vanaf kwam, dat de Gooise RRR ruim oververtegenwoordigd was op haar beeldscherm, en dat haar eigen familie ondertiteld werd.
Maar sinds het rapport van de Commissie van Rijn weet ook Hanny dat er iets wezenlijk mis is in ons omroepwereldje. En niet alleen Hanny, ook ome Cor, de buurvrouw van je moeder, en de DHL bezorger weten het. Het ironische is dat de TV wereld zó graag over zichzelf praat, dat een onderwerp als dit rapport als gier over het spreekwoordelijke provinciehuis gespoten wordt. Elke dag is er genoeg grensoverschrijdend gedrag-content om je er uren in onder te kunnen dompelen. En zo weet heel Nederland hoe wij ervoor staan. En dat is niet best.
De (onderbuik-) kritiek op de NPO wordt alsmaar groter. Staatsomroep! Linkse elite! Van mijn belastingcenten! Reisbureau NPO! Afschaffen die hap! Niet alleen de NPO krijgt ervan langs, maar ook de commerciële omroepen en de zogenaamde buitenproducenten liggen onder vuur. Zie het The Voice schandaal dat, twee jaar geleden nog maar, begon met de uitzending van BOOS.
Hé, dacht Hanny toen. Die grappige rapper is eigenlijk een rare viezerik. Die man van die presentatrice ook, en die zanger lijkt me toch niet zo’n ideale schoonzoon. Twintig schandalen en net zoveel rechtszaken verder heeft Hanny het echt wel in de gaten: de TV wereld met z’n foute artiesten en z’n baasjes deugt niet, is nep, een illusie, een pakketje schroot met een dun laagje chroom. Zeker nu blijkt dat de baasjes, de verantwoordelijken, het allemaal zagen en lieten gebeuren. Sterker nog: ze namen er zelf deel aan.
Een branche die bekend stond om z’n dynamiek, improvisatievermogen, creativiteit en vooral z’n magie – wat was je een geluksvogel om achter de schermen te mogen werken – lijkt te zijn verworden tot een kille, opportunistische geldbeluste pretfabriek met handtastelijkheden, discriminatie, dreigementen, pestgedrag, nepotisme en vriendjespolitiek.
Het gevolg is, behalve een slecht imago, dat er domme dingen worden gedaan. Ik kan me niet herinneren dat er zoveel televisie-flops waren als de afgelopen paar jaar, inclusief programmeerfouten en titels die halsoverkop van de buis worden gehaald: een totale onderschatting van de kijker. Publicitair en commercieel gezien een ramp, en vooral voor medewerkers weer de zoveelste stressfactor en onzekerheid.
Ik ben toe aan een biertje. En wat zeg ik tegen Hanny? Dat de omroepbazen op de hei hebben gezeten en papieren plannen hebben gemaakt met elkaar? Dat er een Mediapact is met goede bedoelingen? Dat het nu echt wel goed komt? Nee. Ik zeg tegen Hanny waar het op staat: De vegan taart is niet te vreten. Er is vast een beter recept beschikbaar.
Er moet sowieso geen frisse wind door het televisielandschap, maar een orkaan, die alles eerst grondig plat slaat. Geen baantjes-carrousel meer van mannen van middelbare leeftijd, die elkaar constant afwisselen met hetzelfde soort leiderschap. En dan in Cannes gaan zitten proosten op hun succes. Weg met goedpraters, wegkijkers en mastodonten met foute overhemden.
Wat ook zou helpen: een narcisten-quotum. Daar heeft AI vast iets voor.
Meer diversiteit op de werkvloer zou ook fijn zijn, en dan bedoel ik niet alleen in gender of kleur, maar diversere werkvloeren. Weg uit de Amsterdamse grachtengordel, weg uit het Gooi.
Productiehuizen in Appelscha, Den Bosch, Zwolle, Zandvoort of Enschede, hoe mooi zou dat zijn? Utrecht mag ook. Met jonge mensen uit de regio. Mensen die de samenleving begrijpen en vertegenwoordigen. Die beseffen dat ze een gewone baan hebben en geen uitverkorenen zijn. Mensen die niet iedereen buiten Amsterdam en Hilversum een boer noemen.
Geef jonge medewerkers een serieus en langer contract met een goede beloning. Laat ze niet elkaar beconcurreren in de jacht op een vaste aanstelling, en begeleid ze. Maak geen misbruik van ze, maar koester hun talent.
Intussen lust ik wel een biertje. Ik zeg tegen tante Hanny dat het me spijt dat we haar niet vertegenwoordigen en dat we dachten dat we met onze mooie praatjes elk verjaardagsfeestje konden opleuken. Nu de magie ervan af is en de zeepbel doorgeprikt, blijft er slechts een bezinksel over van bittere televisie-schaamte. Proost.
‘Ach jongen, maak je niet druk.’, zegt Hanny. ‘Het is maar televisie. Laat je niet gek maken. Die appeltaart trouwens, vind je die ook niet te nassen? Was een probeerseltje.’
Labels:amsterdam, commissie van rijn, grensoverschrijdend gedrag, hilversum, narcist, omroepland, opportunist, presentator, producer, provincie, rapport, redacteur, regisseur, televisie, teringzooi, tv, verjaardag
Konstantin
| #
Hoi Maurice,
Altijd fijn je blog te lezen.
Weer super goed geschreven!
Groetjes,
Konstantin