
Zwarte Lijst.
Met collega’s wordt er vaak over gesproken: de zwarte lijst. Vaak vergezeld van een sappige anekdote en smadelijke lach.
“Wist je dat hij op de zwarte lijst staat sinds ‘ie met die kandidate van dat datingprogramma van bil ging”?
“Echt joh? Ja, dat kán ook niet als camjo tijdens het draaien, vind hem sowieso een viezerik. Met z’n praatjes. Nou, die hoeft voorlopig niet aan te kloppen daar.”
Er zijn zat redenen te bedenken voor een productiebedrijf of een facilitair bedrijf om iemand niet meer in te huren of aan te vragen. Regelmatig te laat komen, teveel roken, bellen, whatsappen, in slaap vallen, gemakzucht, desinteresse, vrouwonvriendelijkheid, homofobie of onophoudelijke eigenwijsheid.
Of gewoon niet goed zijn in je werk.Thuiskopieercentrale
Als je op een zwarte lijst staat heb je het doorgaans bont gemaakt. Zoals de medewerkers van het productiebedrijf die met apparatuur van de zaak hun eigen thuiskopieercentrale oprichtten, de medewerkster van de servicedesk die het wagenpark beheerde en zichzelf op kosten van tv producties elk weekend een fijne stationwagen gunde, de audiotechnicus die in andermans montages rommelde om vervolgens zichzelf aan te bieden als redder in nood..
Maar bestaan die zwarte lijsten nou ook echt? Of zit er in het hoofd van een paar individuen een virtueel lijstje met mensen waarbij alarmbellen afgaan? Hebben planners bij facilitaire bedrijven echt een lijst met namen voorzien van kruisjes of vinkjes?
Niet inhuren: was actief met vakbondsgedoe over dagprijzen en overuren.
Niet inhuren: stalkt productiemeisjes per Whatsapp. Niet inhuren: €2,50 boven freelance tarief. Niet inhuren: komt verhaal halen over factuur na 100 dagen. Niet inhuren: poepincident.Rancuneus
Zijn het bij de productiebedrijven rancuneuze eindredacteuren die vier jaar geleden als stagiair op hun nummer werden gezet door een bijdehante cameraman? Productieleiders die de klachten over de kleffe broodjes niet konden waarderen? Misschien wel regisseurs die overruled werden en tijdens die ene draaidag buitenspel stonden. Het gaat er natuurlijk niet om of deze zwarte lijsten fysiek bestaan maar in hoeverre het uitsluiten van mensen rechtvaardig is.
Favorietenlijsten
Dan liever omgedraaid: de favorietenlijsten. Met enige regelmaat vraagt een productieleider of ik discreet een lijstje kan aanleveren met favoriet editors, camera- en geluidsmensen. Ik voel me vereerd, produceer een keurig lijstje inclusief telefoonnummers en maak voorzichtig de afweging wie er goed zou passen bij dit programma. Bij reality past Pietje, humor bij Klaasje en voor de populair wetenschappelijke kost moet je Henkie hebben. Die dan weer minder matcht met producer Marietje maar soit. Ingewikkeld. Naar mijn idee rechtvaardig. En dan moeten ze ook nog beschikbaar zijn en met mij willen werken.
Dat discretie ook een keer ophoudt merkte ik toen een cameraman in vaste dienst me ooit dreigend vroeg: “Waarom sta ik niet op jouw lijstje?” Blijkbaar was het lijstje via de productieleider bij de planner van het facilitair bedrijf terechtgekomen die het liet lezen aan de cameraman die op zijn beurt weer zag dat ik ook graag met bepaalde freelancers werk. En niet met hem, misschien wel door dat toontje. Kinderen die vragen worden overgeslagen. Naïef van me, dat wel.
Opportunisme
Zwarte lijst of favorietenlijst: het doet er niet toe. Als je een stempel hebt, kom je er niet gemakkelijk vanaf. Tegelijkertijd is de TV wereld zo opportunistisch dat iemand die een paar maanden geleden nog volledig afgeserveerd werd, nu weer met open armen wordt ontvangen.
“Huh, die kwam er toch nooit meer in hier?”
“Ja, de presentator wilde perse met haar werken. En ze was beschikbaar.”Of ik ook op een zwarte lijst sta? Vast wel ergens! Ook ik heb weleens verkeerde keuzes gemaakt, ben principieel geweest tegen het zere been van anderen, heb mezelf overschat of ongenuanceerd uitgelaten over bepaalde zaken. En ja: het kan natuurlijk ook dat iemand zichzelf herkende in één van die zure blogs en denkt: “Die gast van die stomme stukjes, wat een pannenkoek is dat! Die kan vast niks anders. Klaar d’r mee. Niet inhuren.”
Labels:cameraman, cameravrouw, camjo, collega, editor, eindredacteur, facilitair bedrijf, favorietenlijst, freelancers, geluidsman, geluidsvrouw, medewerker in vaste dienst, opportunisme, producent, productie, productiebedrijf, productieleider, regisseur, stagiair, televisie, televisie maken, zwarte lijst
willard
| #
Jij staat niet op een zwarte lijst. Onmogelijk.
xx
| #
Voor mij ben je altijd goud, omdat je me ooit belde, gewoon om een compliment te maken toen ik als groenerdangras itemregie-manneke een aantal vette shots had gevonden voor een of ander TMF ding in 010.
SO THERE. 🙂
Marcel
| #
Hahaha, je hoort het al, onmogelijk dat jij op een zwarte lijst staat… ben wel benieuwd naar de namen en rugnummers van de betrokken personen hierboven, of kom ik dan op de zwarte lijst wegens ’te nieuwsgierig en roddelt graag’ 🙂
vreemde eend
| #
ik heb wel het gevoel dat ik op een zwarte lijst sta want ik kom er nergens tussen